2010 m. vasario 2 d., antradienis

Pagrindinės klaidos fotografuojant



Jūs įsigijote fotoaparatą. Ir tada prasidėjo! Fotografuojate viską ir visus - draugus, pažįstamus, šeimą, keliones, portretus, peizažus. Bet peržiūrinėdami nuotraukas pamatote, kad ne viskas jose atrodo taip, kaip norėtusi... Nereikia nusiminti! Išmokti fotografuoti gali visi, tam tik reikia žinoti kelias pagrindines klaidas, kurių nereikia daryti. Arba kaip padarytas klaidas būtų galima ištaisyti.

Taigi, pagrindinės klaidos, kurias daro visi naujokai.

1. HORIZONTAS. Viena dažniausių klaidų daromų fotografuojant – nelygi, kreiva horizonto linija. (Nuotraukos nukrypimas į kairę arba į dešinę.)

Aišku, būna ir kompozicinių gudrybių bei kūrybinių sumanymų, bet tai jau kitas klausimas. Geriau, kai horizontas tiesus. Programoje PHOTOSHOP yra tam tikros linijos "View - New Guide", kurios padės ištaisyti šią klaidą. Pasirinkite linija - tai gali būti horizontas arba vertikalios linijos kadro centre, bet ne šone! Tokios klaidos gali padaryti ir profesionalai.


2.NERYŠKUMAS. Nuklydęs fokusas nuo pagrindinio nuotraukos objekto.Pagrindinis objektas nuotraukoje turi būti ryškus - tai abėcėlė.

Portrete būtinai turi būti aiškios akys. Fotografuojant kraštovaizdį stenkitės išvengti neryškumo nuotraukos pirmajame plane. Programoje PHOTOSHOP jūs galite naudoti filtrus Unsharp Mask ar High Pass, arba bet kurį kitą programoje esantį filtrą. Po to panaudoti layer mask.
3.PERŠVIETIMAI/IŠDEGIMAI IR KRITIMAI Į JUODUMĄ. Tokia nuotrauka – sugadinta nuotrauka.


Nuotraukoje, teoriškai, neturėtų būti visiškai baltos arba visiškai juodos dėmės - jeigu, žinoma, to nereikalauja jūsų kaip autoriaus ketinimas. Išdegimai ypač krenta į akis portretuose, bei tada, kai jie užima didelį plotą (pvz. dangus). Jau fotografuojant reikia stengtis kad neatsirastų tokių “išdegintų “ plotų, nes informacija tuose plotuose yra negrįžtamai prarandama. Tačiau galima pabandyti „ištraukti“ baltas ir juodas dėmės su programa PHOTOSHOP (tai gali būti funkcija "Shadow/Highlight"). Jeigu jūsų fotoaparatas leidžia, išsaugokite nuotraukas RAW formatu, tai irgi padės „ištraukti“ informaciją.


4.DISTORSIJA. GRIŪVANTI ARCHITEKTŪRA. Tai objektų formos iškraipymas.

Iškraipymas yra lengvai pašalinamas PHOTOSHOP filtru „Lens Correction“, bet būkite atsargūs! Po šios operacijos, vaizdo kokybė sumažėja. Be to, už iškraipymą lengvai galima priimti natūralius vaizdo nukrypimus, kurių taisyti nereikia, pašalinus juo.


5. FOTOGRAFAVIMAS SU BLYKSTE. Nefotografuokite portretus su blykste!

Kaip teisingai naudoti blykstę daiktams apšviesti, galite rasti daug informacijos, todėl prieš įjungiant blykstę reiketų tą informaciją perskaityti. O jeigu vis dėlto norisi, stenkitės tai daryti kambaryje dienos metu, kai saulė pasislėps už debesų. Stenkitės, kad šviesa pabrėžtų veidą, bet kad ant jo nebūtų ryškių šešėlių ar blizgėjimų.


6. NETEISINGAS BALTOS SPALVOS BALANSAS (WB). Tokiu atveju balta spalva nėra balta, o tai reiškia, kad ir kitos spalvos irgi nėra tokios kokios turėtų būti.



Kad nuotraukoje matytųsi natūralios spalvos, prieš pradėdami fotografuoti turite nustatyti teisingą baltos spalvos balansą, atitinkantį apšvietimo šaltinį. Jeigu Jūs fotografuojate RAW formatu, ištaisyti baltos spalvos balansą labai lengvai. Šiam tikslui, RAW - konvektore, yra baltos spalvos balanso parametrai, kurių pagalba galima nurodyti norimą apšvietimo tipą.



P.S. čia yra tik sąlyginės gairės. Visas klaidas galima sąmoningai naudoti vieniems ar kitiems tikslams nuotraukoje pasiekti. Klaida nelygu klaidai. Tačiau jas mokėti atskirti ir žinoti, kaip jų išvengti, būtina.


http://www.designart.lt/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą