2010 m. vasario 3 d., trečiadienis

Apie kompoziciją

Fotografuojantieji labiausiai vertina laisvės pojūtšį. Laikydmi rankse fotoaparatą, esate situacijos šeiminikai: galite fotografuoti ką norite ir kaip norite. Galite eksperimentuoti, žaisti su apšvietimu ar nepertraukiamo fotografavimo režimu fiksuoti tik sekundės dalis tetrunkiančios įvykius.

Tačiau norėdami sėkmingai eksperimentuoti, turite prieš tai gerai pažinti senas taisykles. Todėl šiandiena rašome apie pagrindinius kompozicijos taisykles.

Taigi, trečdalio taisyklė arba auksinis pjūvis. Tai dvi skirtingos ar tos pačios taisyklės? Ta pati! Trečdalio taisyklė - tai supaprastinta auksinio pjūvio taisyklė. (Vikipedija)

Trečdalio taisyklė prieštarauja daugelio norui talpinti pagrindinį objektą į kadro vidurį. Tokios nuotraukos yra viena dažniausiai pasitaikančių klaidų. Laikydamiesi trečdalio taisyklės to išvengsite: nuotraukos bus kur kas įdomesnės, dinamiškesnės, maloniau žiūrimos.

Nubrėžkite kadre dvi vertikalias ir dvi horizontalias linijas, kurios padalintų kadro erdvę į lygias dalis. Išejo tinklelis, kurį matote paveikslėlyje. Fotografuojamas objektas turėtų būti „patalpinamas“ ant šių linijų arba jų susikirtimo taškuose (pavadinkime juos „karštaisiais“ taškais). Štai ir visa taisyklė!

Prieš fotografuodami, patikrinkite savo fotoaparatus: kai kuriuose jų gamintojai yra įdiegę „auksinio pjūvio“ linijų funkciją, t.y. ekrane automatiškai rodomos komponavimo linijos. Šią fotografavimą palengvinančią funkciją galima papildomai įjungti ir išjungti.

Ir ką daryti, jei vis dėl to nepavyko nufotografuoti taip, kaip reikia? Į pagalbą ateis Photoshop. Aš jums parodysiu, kaip tai galima pataisyti.

Metodas Nr.1: Nuotraukos padalijimas į dvi dalis, su tokia proporcija a/b=( a+b )/a.

Paveikslėlyje aukščiau iš karto akivaizdu, kad daug nereikalingos vietos. Priklausomai nuo drugelio „veido“, naudojant formulę, galima rasti ribas.

Metodas Nr.2: Photoshope reikia sukurti tokio pat dydžio kaip nuotrauka dokumentą (tegul buna „auksas“). Mums reikia surasti 4 taškus, pagal formulę, kuri mes jau žinome. Ieškote geriausią dalį, mažinant ir judant „auksas“.

Ieškome geriausią variantą.


Eime toliau.

Įstrižainių taisyklė.

Pagal įstrižainių taisyklę, pagrindinis vaizdas turi būti įrengtas kartu įstrižainės linijomis, taip kaip parodyta. Tada kompozicija tampa labiau dinamiška.

Auksinio pjūvio Įstrižainių taisyklė.

Dar vienas "auksinio pjūvio" taisykles taikymas. Įstrižainės tinklelį dedame taip, kaip parodyta nuotraukose žemiau. Pagrindiniai objektai turėtų būti pateikiami į kvadratus.

Horizontas.

Kuriantiems patarsime taip dėlioti kompoziciją, kad horizonto linija nedalintų vaizdo į dvi lygias dalis. Jei fotografuojate, pavyzdžiui, jūrą ir paplūdimį, vieno objekto turi matytis daugiau nei kito. Geriausia proporcija – du trečdaliai paplūdimio ir vienas trečdalis jūros. Arba atvirkščiai.

„Įrėminimas“

Bandykit kadrą "įrėminti". Naudokitės šakelėmis, medžiais, kad sukurtumėte rėmelio įspūdį ir taip pabrėžtumėte pagrindinį objektą. Taip pat šiuo būdu naudokitės norėdami paslėpti nepageidaujamus vaizdo plotus.


Fotografavimo taškas.

Nebijokite fotografuoti kitaip nei visi! Suteikite nuotraukoms laisvumo. Nuo pasirenkto fotografavimo taško priklauso, kaip atrodys pagrindinis objektas. Dažnai fotografas atsistoja tiesiai prieš objektą ir akių lygyje paspaudžia mygtuką. Nebijokite eksperimentuoti, fotografuojant bandykite ir žemas ar aukštas vietas. Fotografuodami žmogų, jį pastatykite toliau nuo už jo esančių objektų.. Nuo fotoaparato žmogus turėtų stovėti per 1,5 – 2 metrus.


Portretas.

Norėdami sukurti gražų žmogaus portretą, stenkitės pagrindinį personažą statyti pirmame plane.

Fotografuodami žmones nenukarpykite jiems kūno dalių kaip papuolė. fotografuokite visą figūrą arba nukirpkite ties dubens viduriu. Rankas kirpkite ties pečiu, o ne ties riešais. Kai fotografuojate žmones, pasisenkite kad iš jų galvų neaugtų ragai, medžiai, elektros stulpai. Jei auga, paeikite šiek tiek į šoną.

Tačiau…juk taisyklės tam ir kuriamos, kad jas būtų galima laužyti.

www.designart.lt

1 komentaras: